CategoriesDailyVita Lifestyle Tips & Tricks

Hartige herfst detox soep

Dit recept voor detox soep is het soort comfort food waar ik naar verlang als ik wat extra voedingsstoffen in mijn leven nodig heb. Het is zo stevig en lekker, ik zou het bijna elke dag kunnen eten!

 

Wat doet een detox soep?

Laten we duidelijk zijn: je kunt niet iets eten en je lichaam onmiddellijk “detoxen”, maar je kunt wel dagelijkse acties ondernemen om de ontgifting organen van je lichaam, zoals de darmen en lever, op natuurlijke wijze te ondersteunen. Gewoon lekker makkelijk met voeding zonder dat je drastische maatregelen hoeft te nemen. Je hoeft het ook niet elke dag te eten om resultaat te zien, maar het kan wel, als je er dol op bent!


Ik heb dit recept volgestopt met detox-vriendelijke ingrediënten, om je zoveel mogelijk voeding te geven en het zit vol vullende, ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

 

Dit is wat erin zit:

·        Knoflook. In een 12 weken durende studie werd aangetoond dat een dagelijks knoflooksupplement de symptomen van verkoudheid aanzienlijk vermindert met bijna 70% in vergelijking met een placebogroep. Andere studies suggereren dat knoflooksuppletie ook helpt bij het verlagen van de bloeddruk.

·        Gember. Van gember wordt gedacht dat het helpt bij de spijsvertering en een opgeblazen gevoel vermindert, en onderzoek suggereert dat het ook kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

·        Kurkuma. Kurkuma bevat curcumine, een krachtige antioxidant waarvan wordt gedacht dat het ontstekingen bestrijdt.

·        Koriander. Dit krachtige kruid, ook bekend als koriander, kan helpen bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam. Onderzoek suggereert dat het ook kan helpen om het geheugen te verbeteren en angst te beheersen.

·        Linzen. Linzen zijn rijk aan polyfenolen, die kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Laboratoriumtests suggereren ook dat de polyfenolen in linzen kunnen helpen om de groei van huidkanker te vertragen of te stoppen.

·        Citroen. Citroenen zijn een bron van vitamine C en leveren ongeveer 31 mg per citroen. (Dat is ongeveer 51% van de dagelijkse referentie-inname (ADH).) Vitamine C kan helpen het risico op een beroerte te verlagen en de gezondheid van het hart te bevorderen.

 

In combinatie met smaakvolle groenten, waaronder ui, selderij en wortelen, maakt deze soep een heerlijke maaltijd – een maaltijd waar zelfs mijn 4 en 6-jarige kinderen dol op zijn.

 

Dit soeprecept is ook flexibel, dus als je niet alle ingrediënten op de lijst hebt staan, kun je ze gerust ruilen voor wat je wel hebt. Courgette, sperziebonen, tomaten en meer zullen allemaal heerlijk zijn in deze soep.

 

Hoe maak je het?

 

Ingrediënten:

·        1 eetlepel extra vergine olijfolie

·        1 gele ui, gesnipperd

·        3 wortelen, in stukjes

·        3 stengels bleekselderij, gehakt

·        5 teentjes knoflook, fijngehakt

·        1 1/2 inch verse gember, fijngehakt (ongeveer 1 volle eetlepel)

·        1 1/2 theelepels gemalen kurkuma

·        1 1/2 theelepels gedroogde tijm (of 1 theelepel vers gehakte rozemarijn)

·        6 kopjes water

·        1 kopje droge groene of bruine linzen

·        2 theelepels fijn Himalayazout, verdeeld

·        Vers gemalen zwarte peper

·        1 kop verse koriander, gehakt

·        1 eetlepel vers geperst citroensap (of naar smaak)

 

Bereiding:

·        Verhit de olijfolie in een grote pan (ik gebruik een pan van 6 liter) op middelhoog vuur.

·        Voeg de ui, wortelen en bleekselderij toe en roer tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.

·        Voeg de knoflook, gember, kurkuma en tijm toe en roer tot het geurig is, ongeveer 1 minuut langer. Voeg daarna direct het water toe, zodat de knoflook niet gaat verbranden.

·        Voeg de linzen, 1 theelepel zout en verschillende malen zwarte peper toe. Breng de vloeistof aan de kook en zet het vuur lager om te laten sudderen. Dek af en laat de soep koken tot de linzen zacht zijn, ongeveer 30 minuten.

·        Als de linzen zacht zijn, voeg je de resterende 1 theelepel zout toe, samen met de koriander en het citroensap. De koriander zal snel slinken in de hete soep. Pas eventuele kruiden naar smaak aan en serveer warm.

 

Overgebleven detox soep kun je in een luchtdichte verpakking maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook maximaal 3 maanden invriezen

 

 

CategoriesDailyVita

De wonderen van ons Chai Tea recept!

Chai tea

Chai tea is een indiaanse drank met heel veel gezondheid voordelen, die tegenwoordig overal wel te verkrijgen is. Het liefst maak ik hem zelf thuis van verse specerijen. Hiermee geef je jezelf een extra kick die je immuunsysteem in de herfst en winter wel kan gebruiken. Ik maak hem zelf graag in een grote pan en bewaar het in een glazen fles in de koelkast. Zo kan ik heel makkelijk dagelijks een glas thee opwarmen of een shotje thee aanvullen met warme amandel of haver melk. Gewone melk kan natuurlijk ook.

Schrik niet van de hoeveelheid ingrediënten, als je alles eenmaal in huis hebt, zit het binnen 5 minuten in de pan en over 20 minuten heb je al Chai.

Chai tea mix recept:

               •             1,5 liter (gefilterd) water

               •             8 plakjes verse gember

               •             12 Kruidnagels

               •             16 Kardemom peulen, licht kapot geslagen

               •             16 Zwarte peper korrels

               •             2 Kaneel stokjes

               •             2 Steranijs (optioneel)

               •             2 zakjes Rooibos thee

               •             2-4 zakjes Zwarte thee (optioneel)

               •             Honing/ kokosbloesem suiker (optioneel, naar smaak waar nodig)

Doe alle ingrediënten, behalve de theezakjes in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat het staan op een laag vuur voor ongeveer 20 min pruttelen. Mocht je theezakjes gebruiken dan mag je deze er nu bij in doen, de theezakjes gedurende 2 tot 4 minuten erin laten. Giet alles door een zeef om de kruiden eruit halen. Je kunt het gelijk warm drinken natuurlijk en bewaar de rest in de koelkast voor een later tijdstip.

De zwarte thee is optioneel want als je de thee graag ’s avonds drinkt wil je misschien niet de theïne hebben, dit heeft namelijk een stimulerende werking. De thee helpt wel om de smaak van de specerijen te versterken en de thee extra vol te doen proeven.

Chai tea latte?

Wil je er graag een Chai latte van maken? Dat kan natuurlijk! Zorg er dan voor dat je lekkere sterke theekruiden gebruikt. Verwarm ongeveer 200 ml melk en voeg dit toe. Ik gebruik zelf altijd plantaardige melk zoals havermelk of amandelmelk.

Lees hieronder meer over werking van Chai specerijen op je lichaam:

Kruidnagel:

Het zijn de gedroogde bloemen van de kruidnagel boom die wij hier in Nederland gebruiken.

Kruidnagel heeft heel veel positieve effecten op het lichaam waaronder:

  1. Werkt schimmel-, bacteriën- en virus werend. Fantastisch dus voor al je herfst kwaaltjes daarnaast stimuleert het ons afweersysteem.
  2. Het is ontstekingsremmend en verzacht hiermee je darmen, reuma en spierpijn.
  3. Het werkt verdovend en ontsmettend. Dus ook ideaal bij tandpijn.

Kaneel:

Kaneelstokjes zijn opgerolde en gedroogde barst van de kaneelboom. En deze wil je het liefst gebruiken in de bereiding van je thee of gerechten. Als je ze gedroogd koopt, zorg dan dat het zo vers mogelijk is.

  1. Kaneel heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel en helpt aanwezige suikers om te zetten in energie.
  2. Voorkomt bacteriële groei en schimmel infecties. Ook gaat het ontstekingen tegen.
  3. Bevorderd je spijsvertering en voorkomt constipatie.
  4. Verbeteren van je bloedcirculatie en heeft een verwarmend effect op je lichaam
  5. Zit bomvol; Vit. A, B1, B2 en C en bevat ijzer, calcium, magnesium, mangaan, kalium en zink.

Kardemom:

De kleine groene kardemompeulen hebben een frisse mentholachtige geur en een intense smaak die me doet denken aan munt, citrusvruchten, peper, piment en kruidnagel.

  1. Werkt ontstekingsremmend en ontspant je spieren.
  2. Helpt je spijsvertering op gang te brengen en reinigt je darmen.
  3. Helpt bij schoonmaak van je nieren en afvoer van urine.
  4. Vol vitamines en mineralen zoals: vit. B en C, ijzer, mangaan, kalium, calcium en magnesium.

Zwarte peper:

Nooit had ik gedacht dat zo’n klein korreltje zoveel voor je lichaam doet. De lijst lijkt wel oneindig!

  1. Bevordert de spijsvertering en verbeterd de opname van andere voedingstoffen.
  2. Zorgt voor meer endorfine. Een gelukshormoon! Endorfine zorgt voor pijn verlichting en verbetert je humeur. Ook stimuleert het je cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel.
  3. Werkt ontstekingsremmend en is een krachtige antioxidant. En houd je dus jong!
  4. Bevat veel mineralen die je bloeddruk laag houden, zoals kalium, calcium en ijzer.
  5. Werkt als een milde antibiotica en helpt daarom ziekten zoals griep en verkoudheden tegen gaan.

Gember:

Een krachtige wortel die je voor van alles kunt gebruiken. Zowel inwendig als uitwendig. Je kunt er thee van maken, mee koken, in kompressen stoppen en er een stoombad van maken.

  1. Gember brengt rust in je maag en darmen. Het zorgt voor meer speeksel aanmaak en helpt zo misselijkheid, braken, constipatie en winderigheid te verlichten of juist te voorkomen.
  2. Door de verhoogde speekselaanmaak wordt eten ook beter verteerd en blijven de kilo’s er dus makkelijker af.
  3. Het werkt ontstekingsremmend en bezit krachtige anti-oxidanten.
  4. Gember heeft een “verhittende” werking op je lijf. Het helpt dus je spijsvertering aan te zetten en door de warmte van binnenuit staat je immuunsysteem op actief.
  5. Door het verhittende effect is ook je bloedcirculatie beter, wat weer helpt om hoofdpijn buiten de deur te houden en je lichaam schoner.
  6. Het bezit o.a. een rijke combinatie aan vitamines en mineralen waaronder: vitamine B1, B2, B6, C en natrium, kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, koper en zink
CategoriesDailyVita Lifestyle Tips & Tricks

Komkommer en citroen mocktail!

De zomer is een heerlijke tijd om samen buiten te genieten van het zwoele weer, lekker eten en een drankje erbij. In de zomer periode is het vaak veel makkelijker om gezond te eten en een actieve leefstijl erop na te houden. De langere dagen, lekker veel licht en als het goed is een warm zonnetje erbij helpen je hele lichaam op optimaler gebruik te maken van zijn eigen energie voorraad.

Ik merk zelf dat in de zomer, door actiever bezig te zijn buiten in de zon, mijn vochtinname behoefte ook omhoog gaat, maar dat water niet altijd die dorst lest. Als je actiever gaat leven ga je ook meer zweten, dus je lichaam wilt meer water en mineralen om zo zijn eigen vochthuishouding op peil te houden. Frisdrank, cocktails en die verkoelende rosé of biertje zijn natuurlijk snel gepakt, maar zitten ook vol verborgen suikers en andere toevoegingen die niet altijd even gezond zijn.


Hier heb ik 2 recepten voor verkoelende en hydraterende drankjes!

1. Komkommer en citroen Detox drank:

Ingrediënten:

  • 2 liter water (mag ook spa rood zijn)
  • 1 komkommer, geschild en in dunne plakjes
  • 1 citroen, in dunne plakjes
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 10-12 munt blaadjes/ takjes

Bereiding:

Doe 2 liter water in een kan. Voeg de komkommer, citroen, gember en munt toe en laat een paar uur of een nacht staan. Zo zijn alle smaken en voedingstoffen aan he water afgegeven en smaakt het fantastisch.

2. Komkommer en citroen mocktail:

Ingrediënten:

  • 1 grote komkommer (in blokjes gesneden),
  • 500 ml water,
  • 100 tot 150 gram vloeibare honing, ahornsiroop of agave,
  • Sap van 7 citroenen,
  • 3-4 kopjes bruisend water.

Bereiding:

Voeg de komkommerstukjes, het water, de honing en het citroensap toe aan je blender en mix op hoge snelheid tot een gladde massa. Giet het komkommermengsel door een zeef in een grote kan om het overgebleven vruchtvlees op te vangen. Druk met de achterkant van een lepel extra goed aan om al het sap eruit te halen. Voeg de bruiswater toe aan de kan, samen met wat schijfjes citroen en komkommer (en eventueel ijs) en roer voorzichtig om te combineren.

Giet in glazen met suikerrand (indien gewenst) met een paar schijfjes citroen en komkommer, en geniet met schattige papieren rietjes!

Geniet ervan! En als je zelf een lekker recept hebt, deel hem dan met ons, zo inspireren we elkaar!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op! Stuur een e-mail naar: info@dailyvita.nl

CategoriesDailyVita Tips & Tricks

Hoe kan ik het best vitamines doorslikken? 5 tips!

Het kan soms lastig zijn om je vitamines door te slikken, veelal heeft dit te maken met de grote van de capsules of angst op keel vernauwingen. Hieronder lees je 5 tips waardoor jouw problemen verleden tijd zijn 😉

  1. Slik de vitamine in met voldoende water
  2. Houd het hoofd voorover tijdens slikken
  3. Gebruik vla, yoghurt
  4. Plaats de vitamine zo ver mogelijk in de keel
  5. De Smoothie methode
  1. Slik de vitamine in met voldoende water

Neem alvast een slokje water voordat je de vitamines wilt innemen. Leg de capsule alvast op de tong en neem een flinke slok. We merken dat als je van tevoren alvast een paar slokken water neemt het gemakkelijker is om hierna je vitamines in te nemen.

  1. Houd het hoofd voorover tijdens slikken

Dit is een gemakkelijke methode waarbij je de vitamine simpel kunt innemen. Leg de vitamine op de tong en neem een slokje water, Let op: buig nu je kin naar de borst en slik het water met de vitamine door.

  1. Gebruik vla, yoghurt

Door deze volle en dikke dranken heb je niet door dat je een vitamine inneemt. Pak een grote lepel, schep een ‘dikke’ drank naar keuze op de lepel en plaats hierop je vitamine, gezamenlijk slik je de inhoud op de lepel door. 

  1. Plaats de vitamine zo ver mogelijk in de keel

Een andere simpele methode is door de vitamine achter op je tong te leggen. Hierdoor heb je de neiging dit direct door te willen slikken, denk hierbij wel aan dat je de vitamine inneemt gepaard met een drankje.

  1. De smoothie methode

Een handig trucje dat ik persoonlijk zelf gebruikt heb bij het slikken van vitamines, is bij het drinken van een smoothie. Neem een slok en neem hierna één vitamine in en slik het gezamenlijk door. Door de zachte en dikke drank is het gemakkelijk om je vitamine door te slikken. Houdt onze blogs en social media kanalen in de gaten voor heerlijke smoothie recepten!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op! Stuur een e-mail naar: info@dailyvita.nl

CategoriesDailyVita Tips & Tricks

Hoe kan ik mijn vitamines het beste innemen?

Waar moet je aan denken bij het innemen van je vitamines? Hieronder lees je 3 tips waardoor je het DailyVita Vitaminepakket optimaal benut.

  1. Ten eerste, het beste is om vitamines tijdens of na een goede maaltijd in te nemen. De vitaminen en mineralen worden op deze manier goed in het lichaam opgenomen. Ben je geen ochtendeter? Wacht dan even met het innemen van je vitamines tot de lunch of avondmaaltijd.
  2. Een methode dat ook altijd goed werkt is om elke dag een vast tijdstip te kiezen waarop je de vitamines neemt. Na een aantal dagen/ weken bouw je een routine op en verklein je de kans om het te vergeten.
  3. Tot slot, heb je vaak drukke dagen en vind je het lastig om je vitamines consequent in te nemen? Stel dan dagelijkse herinneringen in zodat je je vitamines niet vergeet in te nemen. Je kunt hiervoor een notificatie of activiteit aanmaken in de agenda van je mobiel, tablet of computer.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op! Stuur een e-mail naar: info@dailyvita.nl