CategoriesDailyVita Lifestyle Tips & Tricks

Hartige herfst detox soep

Dit recept voor detox soep is het soort comfort food waar ik naar verlang als ik wat extra voedingsstoffen in mijn leven nodig heb. Het is zo stevig en lekker, ik zou het bijna elke dag kunnen eten!

 

Wat doet een detox soep?

Laten we duidelijk zijn: je kunt niet iets eten en je lichaam onmiddellijk “detoxen”, maar je kunt wel dagelijkse acties ondernemen om de ontgifting organen van je lichaam, zoals de darmen en lever, op natuurlijke wijze te ondersteunen. Gewoon lekker makkelijk met voeding zonder dat je drastische maatregelen hoeft te nemen. Je hoeft het ook niet elke dag te eten om resultaat te zien, maar het kan wel, als je er dol op bent!


Ik heb dit recept volgestopt met detox-vriendelijke ingrediënten, om je zoveel mogelijk voeding te geven en het zit vol vullende, ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

 

Dit is wat erin zit:

·        Knoflook. In een 12 weken durende studie werd aangetoond dat een dagelijks knoflooksupplement de symptomen van verkoudheid aanzienlijk vermindert met bijna 70% in vergelijking met een placebogroep. Andere studies suggereren dat knoflooksuppletie ook helpt bij het verlagen van de bloeddruk.

·        Gember. Van gember wordt gedacht dat het helpt bij de spijsvertering en een opgeblazen gevoel vermindert, en onderzoek suggereert dat het ook kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

·        Kurkuma. Kurkuma bevat curcumine, een krachtige antioxidant waarvan wordt gedacht dat het ontstekingen bestrijdt.

·        Koriander. Dit krachtige kruid, ook bekend als koriander, kan helpen bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam. Onderzoek suggereert dat het ook kan helpen om het geheugen te verbeteren en angst te beheersen.

·        Linzen. Linzen zijn rijk aan polyfenolen, die kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Laboratoriumtests suggereren ook dat de polyfenolen in linzen kunnen helpen om de groei van huidkanker te vertragen of te stoppen.

·        Citroen. Citroenen zijn een bron van vitamine C en leveren ongeveer 31 mg per citroen. (Dat is ongeveer 51% van de dagelijkse referentie-inname (ADH).) Vitamine C kan helpen het risico op een beroerte te verlagen en de gezondheid van het hart te bevorderen.

 

In combinatie met smaakvolle groenten, waaronder ui, selderij en wortelen, maakt deze soep een heerlijke maaltijd – een maaltijd waar zelfs mijn 4 en 6-jarige kinderen dol op zijn.

 

Dit soeprecept is ook flexibel, dus als je niet alle ingrediënten op de lijst hebt staan, kun je ze gerust ruilen voor wat je wel hebt. Courgette, sperziebonen, tomaten en meer zullen allemaal heerlijk zijn in deze soep.

 

Hoe maak je het?

 

Ingrediënten:

·        1 eetlepel extra vergine olijfolie

·        1 gele ui, gesnipperd

·        3 wortelen, in stukjes

·        3 stengels bleekselderij, gehakt

·        5 teentjes knoflook, fijngehakt

·        1 1/2 inch verse gember, fijngehakt (ongeveer 1 volle eetlepel)

·        1 1/2 theelepels gemalen kurkuma

·        1 1/2 theelepels gedroogde tijm (of 1 theelepel vers gehakte rozemarijn)

·        6 kopjes water

·        1 kopje droge groene of bruine linzen

·        2 theelepels fijn Himalayazout, verdeeld

·        Vers gemalen zwarte peper

·        1 kop verse koriander, gehakt

·        1 eetlepel vers geperst citroensap (of naar smaak)

 

Bereiding:

·        Verhit de olijfolie in een grote pan (ik gebruik een pan van 6 liter) op middelhoog vuur.

·        Voeg de ui, wortelen en bleekselderij toe en roer tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.

·        Voeg de knoflook, gember, kurkuma en tijm toe en roer tot het geurig is, ongeveer 1 minuut langer. Voeg daarna direct het water toe, zodat de knoflook niet gaat verbranden.

·        Voeg de linzen, 1 theelepel zout en verschillende malen zwarte peper toe. Breng de vloeistof aan de kook en zet het vuur lager om te laten sudderen. Dek af en laat de soep koken tot de linzen zacht zijn, ongeveer 30 minuten.

·        Als de linzen zacht zijn, voeg je de resterende 1 theelepel zout toe, samen met de koriander en het citroensap. De koriander zal snel slinken in de hete soep. Pas eventuele kruiden naar smaak aan en serveer warm.

 

Overgebleven detox soep kun je in een luchtdichte verpakking maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook maximaal 3 maanden invriezen

 

 

CategoriesDailyVita Lifestyle Tips & Tricks

Komkommer en citroen mocktail!

De zomer is een heerlijke tijd om samen buiten te genieten van het zwoele weer, lekker eten en een drankje erbij. In de zomer periode is het vaak veel makkelijker om gezond te eten en een actieve leefstijl erop na te houden. De langere dagen, lekker veel licht en als het goed is een warm zonnetje erbij helpen je hele lichaam op optimaler gebruik te maken van zijn eigen energie voorraad.

Ik merk zelf dat in de zomer, door actiever bezig te zijn buiten in de zon, mijn vochtinname behoefte ook omhoog gaat, maar dat water niet altijd die dorst lest. Als je actiever gaat leven ga je ook meer zweten, dus je lichaam wilt meer water en mineralen om zo zijn eigen vochthuishouding op peil te houden. Frisdrank, cocktails en die verkoelende rosé of biertje zijn natuurlijk snel gepakt, maar zitten ook vol verborgen suikers en andere toevoegingen die niet altijd even gezond zijn.


Hier heb ik 2 recepten voor verkoelende en hydraterende drankjes!

1. Komkommer en citroen Detox drank:

Ingrediënten:

  • 2 liter water (mag ook spa rood zijn)
  • 1 komkommer, geschild en in dunne plakjes
  • 1 citroen, in dunne plakjes
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 10-12 munt blaadjes/ takjes

Bereiding:

Doe 2 liter water in een kan. Voeg de komkommer, citroen, gember en munt toe en laat een paar uur of een nacht staan. Zo zijn alle smaken en voedingstoffen aan he water afgegeven en smaakt het fantastisch.

2. Komkommer en citroen mocktail:

Ingrediënten:

  • 1 grote komkommer (in blokjes gesneden),
  • 500 ml water,
  • 100 tot 150 gram vloeibare honing, ahornsiroop of agave,
  • Sap van 7 citroenen,
  • 3-4 kopjes bruisend water.

Bereiding:

Voeg de komkommerstukjes, het water, de honing en het citroensap toe aan je blender en mix op hoge snelheid tot een gladde massa. Giet het komkommermengsel door een zeef in een grote kan om het overgebleven vruchtvlees op te vangen. Druk met de achterkant van een lepel extra goed aan om al het sap eruit te halen. Voeg de bruiswater toe aan de kan, samen met wat schijfjes citroen en komkommer (en eventueel ijs) en roer voorzichtig om te combineren.

Giet in glazen met suikerrand (indien gewenst) met een paar schijfjes citroen en komkommer, en geniet met schattige papieren rietjes!

Geniet ervan! En als je zelf een lekker recept hebt, deel hem dan met ons, zo inspireren we elkaar!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op! Stuur een e-mail naar: info@dailyvita.nl