CategoriesDailyVita

De wonderen van ons Chai Tea recept!

Chai tea

Chai tea is een indiaanse drank met heel veel gezondheid voordelen, die tegenwoordig overal wel te verkrijgen is. Het liefst maak ik hem zelf thuis van verse specerijen. Hiermee geef je jezelf een extra kick die je immuunsysteem in de herfst en winter wel kan gebruiken. Ik maak hem zelf graag in een grote pan en bewaar het in een glazen fles in de koelkast. Zo kan ik heel makkelijk dagelijks een glas thee opwarmen of een shotje thee aanvullen met warme amandel of haver melk. Gewone melk kan natuurlijk ook.

Schrik niet van de hoeveelheid ingrediënten, als je alles eenmaal in huis hebt, zit het binnen 5 minuten in de pan en over 20 minuten heb je al Chai.

Chai tea mix recept:

               •             1,5 liter (gefilterd) water

               •             8 plakjes verse gember

               •             12 Kruidnagels

               •             16 Kardemom peulen, licht kapot geslagen

               •             16 Zwarte peper korrels

               •             2 Kaneel stokjes

               •             2 Steranijs (optioneel)

               •             2 zakjes Rooibos thee

               •             2-4 zakjes Zwarte thee (optioneel)

               •             Honing/ kokosbloesem suiker (optioneel, naar smaak waar nodig)

Doe alle ingrediënten, behalve de theezakjes in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat het staan op een laag vuur voor ongeveer 20 min pruttelen. Mocht je theezakjes gebruiken dan mag je deze er nu bij in doen, de theezakjes gedurende 2 tot 4 minuten erin laten. Giet alles door een zeef om de kruiden eruit halen. Je kunt het gelijk warm drinken natuurlijk en bewaar de rest in de koelkast voor een later tijdstip.

De zwarte thee is optioneel want als je de thee graag ’s avonds drinkt wil je misschien niet de theïne hebben, dit heeft namelijk een stimulerende werking. De thee helpt wel om de smaak van de specerijen te versterken en de thee extra vol te doen proeven.

Chai tea latte?

Wil je er graag een Chai latte van maken? Dat kan natuurlijk! Zorg er dan voor dat je lekkere sterke theekruiden gebruikt. Verwarm ongeveer 200 ml melk en voeg dit toe. Ik gebruik zelf altijd plantaardige melk zoals havermelk of amandelmelk.

Lees hieronder meer over werking van Chai specerijen op je lichaam:

Kruidnagel:

Het zijn de gedroogde bloemen van de kruidnagel boom die wij hier in Nederland gebruiken.

Kruidnagel heeft heel veel positieve effecten op het lichaam waaronder:

  1. Werkt schimmel-, bacteriën- en virus werend. Fantastisch dus voor al je herfst kwaaltjes daarnaast stimuleert het ons afweersysteem.
  2. Het is ontstekingsremmend en verzacht hiermee je darmen, reuma en spierpijn.
  3. Het werkt verdovend en ontsmettend. Dus ook ideaal bij tandpijn.

Kaneel:

Kaneelstokjes zijn opgerolde en gedroogde barst van de kaneelboom. En deze wil je het liefst gebruiken in de bereiding van je thee of gerechten. Als je ze gedroogd koopt, zorg dan dat het zo vers mogelijk is.

  1. Kaneel heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel en helpt aanwezige suikers om te zetten in energie.
  2. Voorkomt bacteriële groei en schimmel infecties. Ook gaat het ontstekingen tegen.
  3. Bevorderd je spijsvertering en voorkomt constipatie.
  4. Verbeteren van je bloedcirculatie en heeft een verwarmend effect op je lichaam
  5. Zit bomvol; Vit. A, B1, B2 en C en bevat ijzer, calcium, magnesium, mangaan, kalium en zink.

Kardemom:

De kleine groene kardemompeulen hebben een frisse mentholachtige geur en een intense smaak die me doet denken aan munt, citrusvruchten, peper, piment en kruidnagel.

  1. Werkt ontstekingsremmend en ontspant je spieren.
  2. Helpt je spijsvertering op gang te brengen en reinigt je darmen.
  3. Helpt bij schoonmaak van je nieren en afvoer van urine.
  4. Vol vitamines en mineralen zoals: vit. B en C, ijzer, mangaan, kalium, calcium en magnesium.

Zwarte peper:

Nooit had ik gedacht dat zo’n klein korreltje zoveel voor je lichaam doet. De lijst lijkt wel oneindig!

  1. Bevordert de spijsvertering en verbeterd de opname van andere voedingstoffen.
  2. Zorgt voor meer endorfine. Een gelukshormoon! Endorfine zorgt voor pijn verlichting en verbetert je humeur. Ook stimuleert het je cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel.
  3. Werkt ontstekingsremmend en is een krachtige antioxidant. En houd je dus jong!
  4. Bevat veel mineralen die je bloeddruk laag houden, zoals kalium, calcium en ijzer.
  5. Werkt als een milde antibiotica en helpt daarom ziekten zoals griep en verkoudheden tegen gaan.

Gember:

Een krachtige wortel die je voor van alles kunt gebruiken. Zowel inwendig als uitwendig. Je kunt er thee van maken, mee koken, in kompressen stoppen en er een stoombad van maken.

  1. Gember brengt rust in je maag en darmen. Het zorgt voor meer speeksel aanmaak en helpt zo misselijkheid, braken, constipatie en winderigheid te verlichten of juist te voorkomen.
  2. Door de verhoogde speekselaanmaak wordt eten ook beter verteerd en blijven de kilo’s er dus makkelijker af.
  3. Het werkt ontstekingsremmend en bezit krachtige anti-oxidanten.
  4. Gember heeft een “verhittende” werking op je lijf. Het helpt dus je spijsvertering aan te zetten en door de warmte van binnenuit staat je immuunsysteem op actief.
  5. Door het verhittende effect is ook je bloedcirculatie beter, wat weer helpt om hoofdpijn buiten de deur te houden en je lichaam schoner.
  6. Het bezit o.a. een rijke combinatie aan vitamines en mineralen waaronder: vitamine B1, B2, B6, C en natrium, kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, koper en zink